Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Irak’a gidiyor! 30 yakın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Irak'a gidiyor! 30 yakın anlaşma imzalanacak: Ana gündem terörle mücadele

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılın ardından Irak'a gidiyor. Ziyaret, son dönemde ivme kazanan ikili ilişkileri her alanda daha da ilerletme ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturma amacını taşıyor. Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik operasyonları olacak. Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda su kullanımı ve enerji işbirliği de gündem

22 Nisan 2024 - 02:23

12 yıl sonra Başkan Erdoğan, Irak'a gidiyor: Petrolden teröre PKK'nın fişini çekecek kritik zirve! Misak-ı Milli'de Türk bayrakları asıldı
Giriş Tarihi: 22.04.2024 01:40 Güncelleme Tarihi: 22.04.2024 02:17
Irak'tan Başkan Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin açıklama: Önemli ve niteliksel sıçrama yaşanacak | "Sürpriz bir anlaşma imzalanacak"
12 yıl sonra Başkan Erdoğan, Irak’a gidiyor: Petrolden teröre PKK’nın fişini çekecek kritik zirve! Misak-ı Milli’de Türk bayrakları asıldı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılın ardından Irak'a gidiyor. Ziyaret, son dönemde ivme kazanan ikili ilişkileri her alanda daha da ilerletme ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturma amacını taşıyor. Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik operasyonları olacak. Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda su kullanımı ve enerji işbirliği de gündeme gelecek. Öte yandan Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı.
Erdoğan’ın ziyaretinde önemli sıçrama yaşanacak
Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde "niteliksel sıçrama" yaşanacağını söyledi. Kalkınma Yolu Projesi'ndeki Irak ve Türkiye ortaklığına vurgu yapan Avvadi, bu projenin Erdoğan'ın Irak ziyaretinin en önemli ayağını oluşturduğunu söyledi.
Irak’tan Başkan Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin açıklama: Önemli ve niteliksel sıçrama yaşanacak | Sürpriz bir anlaşma imzalanacakIrak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Başkan Erdoğan'ın 22 Nisan'da Irak'a gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke ilişkilerine yansımaları ve ziyaretten beklentileri AA muhabirine değerlendirdi.

"IRAK-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ BİR SIÇRAMA YAŞANACAK"

Başkan Erdoğan'ın Irak ziyareti için hazırlıklara yaklaşık bir yıl önce başlandığını belirten Avvadi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak." dedi.

Avvadi, Erdoğan'ın Bağdat temaslarında masada olacak "su meselesi, Kalkınma Yolu Projesi, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı ve Türk şirketlerinin Irak'taki yatırımları" konularına ilişkin ortak komisyonların çalışmalarının sona erdiğini ifade etti.

"KALKINMA YOLU PROJESİ'NİN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİ IRAK VE TÜRKİYE'DİR"

"Su meselesinde Başkan Erdoğan ile Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani arasında çok önemli ve stratejik anlaşma imzalanacak." diyen Avvadi, "Türkiye, su yönetimi ve suyu değerlendirme konusunda dünyadaki başarılı ülkelerden biri ve bu alanda büyük tecrübeye sahiptir. Bu çerçevede büyük ve sürpriz bir anlaşmaya imza atılacak." ifadelerini kullandı.

12 yıl sonra Başkan Erdoğan, Irak’a gidiyor: Petrolden teröre PKK’nın fişini çekecek kritik zirve! Misak-ı Milli’de Türk bayrakları asıldıBaşkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Irak'a dünyanın yakın merceğe aldığı bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.
Başkan Erdoğan 12 yıl sonra bugün Irak'ta!

Türkiye'nin son dönemde Irak makamları ile artan temasları bugün gerçekleşecek ziyarette yüksek düzeyde müzakere edilecek.Petrol akışı yeniden başlayabilir
Ziyaret, son dönemde ivme kazanan ikili ilişkileri her alanda daha da ilerletme ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturma amacını taşıyor. Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik operasyonları olacak. Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda su kullanımı ve enerji işbirliği de gündeme gelecek. Öte yandan İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık suçuna varan eylemler ile Tel Aviv- Tahran arasındaki gerilim ile bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak.


TERÖRLE MÜCADELE
Türkiye'nin temasları sonucu Irak yönetimi terör örgütü PKK'yı, "yasaklı örgüt" olarak tanımlıyor. Bu durum, PKK'nın Irak'taki hareket alanını azaltması olarak değerlendiriliyor.

Ankara, terör örgütü PKK'nın Türkiye'de bir karış dahi toprak kontrol etmediğini ancak Irak'ta durumun böyle olmadığını vurguluyor. Süleymaniye yönetiminin terör örgütü ile yakın ilişkisini kesmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Terör örgütü PKK ile mücadele noktasında ihtiyaç duyulan desteği Irak makamlarına verebileceğini dile getiren Ankara, "ortak harekat merkezi" seçeneğini de öne çıkarıyor. Irak tarafıyla geliştirilen anlayış ile birliğinin, sahada somut adımlara dönüşmesi bekleniyor. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu da sıklıkla dile getiriyor.


TÜRKMEN TOPLUMUNUN SİYASİ TEMSİLİ
Türkiye'nin Irak siyasetinin başat unsurlarından olan Türkmen toplumunun, başta siyasi temsil düzeyi olmak üzere, hak ve menfaatlerinin gözetilmesine dair hassasiyet ve beklentiler de Iraklı muhataplarla paylaşılacak.


ÜST DÜZEY TEMAS
Başkan Erdoğan, 22 Nisan'daki günübirlik Irak ziyareti kapsamında Bağdat ve Erbil'e gidecek. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıkta önemli görüşmeler gerçekleştirecek. Ziyarette iki ülke arasında çeşitli alanlarda 25 çerçeve anlaşmasının da imzalanması öngörülüyor. Ziyaret, cumhurbaşkanı seviyesinde 12 yıl aradan sonra Irak'a gerçekleştirilmesi nedeniyle önem arz ediyor. Erdoğan, en son Başbakanlık döneminde Irak'a gitmişti.

Terör bitecek ticaret yükselecek! Türkiye-Irak ticareti Kalkınma Yolu Projesi ile 20 milyar dolara ulaşacakTerör bitecek ticaret yükselecek! Türkiye-Irak ticareti Kalkınma Yolu Projesi ile 20 milyar dolara ulaşacak

KALKINMA YOLU
Irak'ta gündeme gelmesi beklenen bir diğer başlık da Kalkınma Yolu Projesi olacak. Irak ile yakın dönemde 15 milyar dolar, Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030'da 20 milyar dolar ihracata ulaşılması hedefleniyor. Körfez ülkelerinin de büyük oranda destek verdiği Kalkınma Yolu Projesi bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak.


GAZZE VE BÖLGESEL GELİŞMELER
Görüşmede İsrail'in Gazze'de uyguladığı zulüm de gündeme gelecek. Tel Aviv'in Şam'da İran büyükelçiliğini vurmasıyla bir sonraki aşamaya taşınan İran-İsrail gerilimi başta olmak üzere bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak. Bu kapsamda coğrafi olarak iki ülke arasında yer alan Irak'ın güvenliği önemli görülüyor. İran'ın İsrail'e geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği İHA saldırında Irak hava sahasını tüm uçuşlara kapatmıştı.


SU VE ENERJİ
Erdoğan, geçtiğimiz hafta Kabine toplantısının ardından gazetecilerin ziyarete ilişkin sorusuna, "Bu ziyaretle birlikte Türkiye ve Irak olarak münasebetlerimizi farklı bir zemine oturtacağız. Ziyaretimizin gündem başlıklarının en önemlilerinden biri de su meselesi. Su konusunda bizden bazı talepleri oldu, bu konuları çalışıyoruz. Bir de Türkiye'ye doğal gaz ve petrol akışı konuları var onları da ele almanın gayreti içerisinde olacağız" açıklamasını yaptı. Ziyarette Türkiye'nin su konusunda, akılcı ve bilimsel temelde, ortak çıkarlara dayanan adımlar atılması yönündeki tutumu vurgulanacak.


TÜRK BAYRAKLARI ASILDI
Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı.


"ZİYARETİNİZDEN ONUR DUYDUK"
Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent Bağdat'ta, merkezde yer alan Şeyh Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduğu caddeye, Türkçe ve Arapça "Ziyaretinizden onur duyduk" yazılı pankartlar yerleştirildi.


Pankartlarda yan yana Irak ve Türk bayraklarına da yer verildi.



Erbil'de de cadde ve sokaklara Türk bayrakları asılırken Erbil Kalesi'ne Türk bayrağının görüntüsü yansıtıldı


ZİYARETE ÖZEL ÖNEM
14 Mart'ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu Bağdat'a gitti. Buradaki güvenlik zirvesinin ardından yayımlanan bildiride Başkan Erdoğan'ın Irak ziyaretine özel paragraf ayrıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Irak tarafı bildiriye "Taraflar, bu tarihi ziyaretin başarısı için tüm çabaların ortaya konacağını teyit etmiş ve ikili ilişkilerde bir sıçrama sağlamasını umduklarını kayda geçirmişlerdir" ifadelerinin eklenmesini istedi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yapılan güvenlik toplantısında da "terörle mücadele, güvenlik ve askeri iş birliği" görüşüldü.

Başkan Erdoğandan 12 yılın ardından Iraka kritik ziyaret! Petrol ihracatı yeniden başlayacak mı?Başkan Erdoğandan 12 yılın ardından Iraka kritik ziyaret! Petrol ihracatı yeniden başlayacak mı?
Nitelikli sıçrama yaşanacak! Iraktan çarpıcı Başkan Erdoğan sözleri: Büyük ve sürpriz bir anlaşma imzalanacakNitelikli sıçrama yaşanacak! Iraktan çarpıcı Başkan Erdoğan sözleri: Büyük ve sürpriz bir anlaşma imzalanacak

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü PKK'yı Irak'ta "yasaklı örgüt" olarak tanımladığını anımsatan Avvadi, şunları kaydetti:

"Onlara (PKK) Irak'ta Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde 'mülteci' statüsü verilecek ve hiçbir parti veya siyasi faaliyetleri olmayacak. Bu, hemen hemen Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına benzer bir şekilde olacak."

Kalkınma Yolu Projesi'ndeki Irak ve Türkiye ortaklığına vurgu yapan Avvadi, bu projenin Erdoğan'ın Irak ziyaretinin en önemli ayağını oluşturduğunu söyledi.

Avvadi, "Kalkınma Yolu Projesi'nin en önemli merkezleri Irak ve Türkiye'dir. Bu konuda da önemli anlaşmalar yapılacak. Türk şirketlerinin bu proje kapsamında Irak'taki rolü de değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

Irak petrolünün yeniden Türkiye'ye ihracatı meselesinin Türkiye tarafından çözüme kavuştuğunu aktaran Avvadi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Petrol ihracatı meselesi Bağdat merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesel Hükümeti (IKBY) arasında bir meseleye dönüştü. Esasen bu konudaki gecikme, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatı konusunda orada faaliyet gösteren şirketlerle imzaladığı anlaşmalardan kaynaklanıyor. Bu şirketlerin artık Irak Federal Petrol Bakanlığı ve Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ile müzakere aşamasına geçmesi gerekiyor. Petrol Bakanlığının da kendisine ait yasalarının yanı sıra Anayasa'ya karşı sorumluluğu söz konusu. Bu konu, Başbakan Sudani'nin Washington ziyareti sırasında genişçe tartışıldı."

"ERDOĞAN'IN ZİYARETİYLE ORTAK TİCARET HACMİ ARTACAK"

Öte yandan Irak Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Riyad Fahir el-Haşimi de Türkiye ile mevcut ticaret hacminin Başkan Erdoğan'ın Bağdat ziyaretiyle artabileceğini ifade etti.

Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında iki ülke arasında "ortak ticaret komisyonu" kurulması için anlaşma imzalanacağını kaydeden Haşimi, şöyle konuştu:

"Irak ile Türkiye arasındaki ortak ticaret hacmi şuan yaklaşık 16 milyar dolar. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sonrası oluşacak pazara göre artabilecek."  Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri

Bu haber 157314 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Erdoğan: İsrail ile ticaretin durdurulması örnek teşkil edecek
Başkan Erdoğan: İsrail ile ticaretin durdurulması örnek teşkil...
Adana'da korkutan fabrika yangını! Alevler gökyüzünü sardı
Adana'da korkutan fabrika yangını! Alevler gökyüzünü sardı